ßßß Cookit - przepis na Camembert z jabłkiem pod migdałową pierzynką

Camembert z jabłkiem pod migdałową pierzynką

nazwa

Wykonanie

Witam Was bardzo serdecznie w ten mało zimowy wieczór. Temperatura na plusie, śnieg zniknął, sesja wystartowała... jeszcze tylko tydzień i jak wszystko dobrze pójdzie będę mieć dość długie ferie ;). Mam nadzieję, że wtedy uda mi się coś pogotować, bo mam nieodpartą chęć postania dłużej w kuchni. A dzisiaj przedstawiam Wam ostatnią gwiazdę przystawek Wieczoru Francuskiego (zobacz relację!). Camembert i jabłko - bardzo dobre połączenie. To mój drugi raz, kiedy łączę ser z owocami innymi niż żurawina i jestem bardzo zadowolona z rezultatów. ;)
Przepis od Iwony :)
Składniki:
krążek sera camembert,
1 jabłko,
łyżka masła
dwie łyżki zmielonych lub rozdrobionych migdałów
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy migdały. Następnie obieramy jabłko, kroimy je w cienkie plasterki i smażymy na maśle, żeby lekko zmiękło. Odstawiamy do ostudzenia. Camembert kroimy wzdłuż na 3 części. Na pierwszej układamy warstwę jabłek i przykrywamy kolejną. Powtarzamy czynność, przykrywamy ostatnią częścią sera i mocno dociskamy. Dekorujemy uprażonymi migdałami. Podajemy schłodzone. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/01/camembert-z-jabkiem-pod-migdaowa.html