ßßß Cookit - przepis na Krem Bounty

Krem Bounty

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam to cudo u Domi, od razu wiedziałam że pojawi się na mym stole. Przepis jednak gdzieś się zakopał, potem nie miałam składników albo nie mogłam się zebrać na wykonanie. Żałuje, że czekałam tak długo. Domowy słodki krem na kanapki to naprawdę smakołyk! W dodatku w okresie Świąt możecie podarować go komuś w prezencie . ;)
Składniki:
Warstwa czekoladowa:
100g - tabliczka mlecznej czekolady
(użyłam takiej ilości, ponieważ czekoladę zakupiłam w Biedronce za całe 1.99zł, w przypadku lepszej gatunkowo czekolady z wysoką zawartością kakao wystarczy 50g)
30ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
Warstwa kokosowa:
5 czubatych stołowych łyżek wiórków kokosowych
100g - tabliczka białej czekolady
(podobnie jak powyżej w przypadku lepszej gatunkowo wystarczy 30-50g)
łyżeczka cukru
60ml mleka 1,5%
60ml śmietanki
30g masła
Przygotowanie:
Zaczynamy od warstwy czekoladowej. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powoli wlewamy śmietankę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie, w małym garnku umieszczamy wszystkie składniki na warstwę kokosową. Gotujemy je na wolnym ogniu przez 10minut, ciągle mieszając. Masa jest gotowa, gdy kokos zmięknie. Z lodówki wyciągamy masę czekoladową, aby nam nie zastygła. Następnie czysty słoik wyparzamy, nakładamy do niego 1/2 masy kokosowej i odstawiamy do lodówki na 10min. Jako następną nakładamy ostygniętą masę czekoladową oraz po raz kolejny masę kokosową. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Gotowy krem kanapkowy można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2012/12/krem-bounty.html