ßßß Cookit - przepis na Kluski parzone

Kluski parzone

nazwa

Wykonanie

Składniki:
mąka pszenna 25 dag
masło 12 dag
jaja 3
woda 1 szklanka
Wykonanie:
Masło zagotować z wodą, wsypać do wrzącego mąkę, mieszając na ogniu dokładnie wyrobić. Gdy odstaje od rondla odstawić do wystygnięcia, a następnie wbijać po jaju i dokładnie rozbić. Kłaść łyżką na gotujący rosół, przykryć, by dorosły. (Gotowe są już po 2-3 minutach). Do dań mięsnych kluski gotować w osolonym wrzątku z łyżką oliwy. Można też rzucać na gorącą fryturę, wyjmować łyżką durszlakową i dodawać do zup. Takie ciasto parzone można ugotować na parze.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/kluski-parzone.html