Wykonanie
Będąc w Wiedniu jakieś 15 lat temu, miałam okazję jeść przepyszne knedle z
morelami. Jak się później okazało ciasto było z
torebki. Pytając czy można zrobić takie dowiedziałam się, że można i tyle! Trochę czasu zajęło mi szukanie idealnego ciasta na knedle zwłaszcza, że nie robię ich często. Znalazłam na stronie www.smakizycia.pl
Magdy Gessler (tutaj). Smakuje mi bardzo i jest podobne do tych pysznych knedli z Wiednia z tą różnicą że domowe i nie z
torebki. Zrobiłam z większej ilości składników, ponieważ bardzo je lubię na zimno. Robiłam je już na wiosnę z
truskawkami, teraz ze
śliwkami i jeszcze chodzą za mną
morele :)
ze
śliwkamiz
truskawkamiSkładniki:900 g obranych
ziemniaków400 g
mąki pszennej (u mnie Poznańska)2
jajkaśliwki węgierki lub inne
owoce 700 - 800 g (
truskawki,
morele)100 g
masła3/4 szkl
bułki tartejsól,
cukier,
cynamon do smaku
Ziemniaki obrać, ugotować (posoliłam 1 łyżkę). Odcedzić, przecisnąć przez praskę i wystudzić.(W tym czasie usunąć pestki ze
śliwek.) Stolnicę podsypać
mąką wyłożyć
ziemniaki. Szczyptę posolić, wbić
jajka dodać
mąkę i wyrobić ciasto. Z ciasta można uformować wałki, które należy pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, ułożyć
śliwkę, zawinąć i utoczyć ładną kulkę. W dużym rondlu zagotować
wodę dodać odrobinę
soli (1/2 łyżeczki). Włożyć knedle, przemieszać delikatnie i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Czas gotowania jest uzależniony od
owoców. Z
truskawkami i
morelami wystarczą 2 minuty gotowania.
Śliwki są troszkę twardsze więc gotowałam 4 minuty.Wyjąć łyżką cedzakową obtoczyć w zrumienionej na
maśle bułce tartej. Obsypać
cukrem i
cynamonem do smaku.
Smacznego :)