Wykonanie
Budzę się rano, jeszcze śniadania nie zjadłam i już myślę co tu zrobić na obiad. Coś po głowie chodzi, ale czy to będzie dobre?... Ja już wiem, że będzie ;) dlatego serwuję Wam przepis.
Składniki:1 kg skrzydełekmarynata do
mięsatymianek (u mnie świeży)Należy przygotować marynatę:Składniki:2 łyżki
majonezu2 łyżki
musztardy stołowej1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
papryki ostrej1/2 łyżeczki
przyprawy do kurczaka3 cm kawałek świeżego
imbiru1 ząbek
czosnkuImbir,
czosnek obrać zetrzeć na drobnych oczkach tarki i połączyć z resztą składników, wymieszać.
Skrzydełka opłukać w zimnej wodzie usunąć ewentualne nieczystości, złożyć w "kieszeń". Zalać marynatą,wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i obsypać je
tymiankiem. Piec 1 godzinę w 180 - 200 st. Po około 45 minutach pieczenia wyciągnąć i polać wytworzonym sosem własnym. Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika. Powinny byś przyrumienione i miękkie.
Ps.Dopiekałam jeszcze 15 minut.. Sosem polewałam 3
razy, wówczas ładnie się upieką a nie będą spieczone.