ßßß Cookit - przepis na Kulki rumowo - kokosowe (pralinki rumkokos)

Kulki rumowo - kokosowe (pralinki rumkokos)

nazwa

Wykonanie

Minęło 6 lat od mojej ostatniej wędrówki po uliczkach Wiedeńskich. Cudowne miejsce zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia, kiedy ulice obstawione są straganami z ozdobami świątecznymi, potrawami regionalnymi, grzańcami...
...wspomnienia, wspomnieniami :) od znajomej dostałam świetny przepis na kulki "rumkokos".
Składniki:
100g miękkiego masła
100g cukru pudru
40g cukru waniliowego
150g gorzkiej czekolady
100g Qimiq
100g startych orzechów
150g kokosu
8ml rumu 40%
Wymieszać mikserem masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do jednolitego połączenia. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Wraz z qimiqiem dodać do maślanej masy, wymieszać.Następnie dodać 2/3 kokosu, orzechy i rum, wymieszać. Masę włożyć do lodówki na około 0,5 godziny aż stężeje, następnie formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze i obtaczać w kokosie.
Qimiq (Sahne-Basis) - to w dosłownym tłumaczeniu śmietankowa baza. Siostra przywiozła mi go z Austrii. Nie spotkałam tego u mnie ale może w wielkich centrach handlowych jest. Tak się zastanawiam czy nie można by go zastąpić śmietanką 30% z dodatkiem żelfixu, ale to są tylko moje przemyślenia, nie robiłam, nie mam pewności.
Rum - po raz kolejny przekonałam się, że rodzaj ma znaczenie. Polecam "Inlander" 80% Austriacki.
Dla dzieciaczków sam olejek rumowy. Masę podzielcie na połowę i jedną przeznaczcie dla Was a drugą dla dzieci. Tak będzie sprawiedliwie ;) Polecam
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/12/kulki-rumowo-kokosowe-pralinki-rumkokos.html