Wykonanie
Minęło 6 lat od mojej ostatniej wędrówki po uliczkach Wiedeńskich. Cudowne miejsce zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia, kiedy ulice obstawione są straganami z ozdobami świątecznymi, potrawami regionalnymi, grzańcami......wspomnienia, wspomnieniami :) od znajomej dostałam świetny przepis na kulki "rumkokos".
Składniki:100g miękkiego
masła100g
cukru pudru40g
cukru waniliowego150g
gorzkiej czekolady100g Qimiq100g startych
orzechów150g
kokosu8ml
rumu 40%Wymieszać mikserem
masło z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym do jednolitego połączenia.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w gorącej kąpieli
wodnej. Wraz z qimiqiem dodać do
maślanej masy, wymieszać.Następnie dodać 2/3
kokosu,
orzechy i
rum, wymieszać. Masę włożyć do lodówki na około 0,5 godziny aż stężeje, następnie formować z niej kulki wielkości
orzecha włoskiego lub mniejsze i obtaczać w kokosie.
Qimiq (Sahne-Basis) - to w dosłownym tłumaczeniu śmietankowa baza. Siostra przywiozła mi go z Austrii. Nie spotkałam tego u mnie ale może w wielkich centrach handlowych jest. Tak się zastanawiam czy nie można by go zastąpić
śmietanką 30% z dodatkiem żelfixu, ale to są tylko moje przemyślenia, nie robiłam, nie mam pewności.
Rum - po raz kolejny przekonałam się, że rodzaj ma znaczenie. Polecam "Inlander" 80% Austriacki.Dla dzieciaczków sam
olejek rumowy. Masę podzielcie na połowę i jedną przeznaczcie dla Was a drugą dla dzieci. Tak będzie sprawiedliwie ;) Polecam