ßßß Cookit - przepis na Papryka marynowana (konserwowa)

Papryka marynowana (konserwowa)

nazwa

Wykonanie

.
Składniki:
5 kg papryki
3,5 l wody
3 średnie marchewki (oczyszczone)
Zalewa na 1 l wody:
1l wody
1/2szk octu spirytusowego
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 średnia cebula
Cebulę obieram kroję w piórka dodaję do reszty składników zalewy. Wszystko gotuję, odstawiam do przestudzenia.
Paprykę kroję na pół, wydrążam gniazda nasienne, kroję w 2 cm szerokości słupki. Jakiekolwiek zagięcia papryki są przeze mnie odkrojone i daję je do osobnych słoiczków.( Te niewielkie marynowane kawałeczki są świetnym dodatkiem do pizzy, czy sałatek.) Pokrojoną paprykę przepłukuję pod bieżącą wodą. Do czystych i suchych słoików najlepiej 0,5 l daję po 4 plasterki marchewki układam ciasno paprykę, nalewam do niej zalewę, zakręcam i pasteryzuję 10 min od zagotowania.
Z 5 kg papryki otrzymałam 17 słoiczków 310 i 500ml.
Polecam wypróbować:)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/09/papryka-marynowana-konserwowa.html