Wykonanie
.
Składniki:5 kg
papryki3,5 l
wody3 średnie
marchewki (oczyszczone)Zalewa na 1 l
wody:1l
wody1/2szk
octu spirytusowego1 łyżka
soli1 łyżka
cukru2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego1 średnia
cebulaCebulę obieram kroję w piórka dodaję do reszty składników zalewy. Wszystko gotuję, odstawiam do przestudzenia.
Paprykę kroję na pół, wydrążam gniazda nasienne, kroję w 2 cm szerokości słupki. Jakiekolwiek zagięcia
papryki są przeze mnie odkrojone i
daję je do osobnych słoiczków.( Te niewielkie marynowane kawałeczki są świetnym dodatkiem do pizzy, czy sałatek.) Pokrojoną
paprykę przepłukuję pod bieżącą
wodą. Do czystych i suchych słoików najlepiej 0,5 l
daję po 4 plasterki
marchewki układam ciasno
paprykę, nalewam do niej zalewę, zakręcam i pasteryzuję 10 min od zagotowania.Z 5 kg
papryki otrzymałam 17 słoiczków 310 i 500ml.Polecam wypróbować:)