Wykonanie
Tym razem przepis na danie obiadowe. Placuszki z
cukinii to świetny dodatek do wszelkich
sosów, oraz jako samodzielne danie. Można nimi zastąpić placki ziemniaczane gdy na te akurat nie mamy ochoty, lub zjeść na słodko.Składniki:-
Cukinia - pól dużej-
Marchew - 1 sztuka-
Jajko - 1 sztuka-
Mąka - 3 czubate łyżki-
Olej do smażenia-
Sól i
pieprzPrzygotowanie:
Marchew i
cukinie myjemy i obieramy a następnie ścieramy na tarce. Przetarte warzywa wkładamy na kilka minut do sitka aby odsączyć sok który nie jest nam potrzebny. Do odsączonych warzyw dodajemy
jajko i dokładnie mieszamy.
Mąkę dodajemy stopniowo aby placki nie wyszły za gęste. Na koniec dodajemy 2 szczypty
soli i
pieprz jeśli placków nie będziemy jeść na słodko, w przeciwnym razie
pieprz pomijamy. Na patelnię nalewamy odrobinę
oleju i gdy się już mocno rozgrzeje nakładamy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron aż placuszki osiągną złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy placki na talerz na którym leży papierowy ręcznik, pozwoli to pozbyć się nadmiaru tłuszczu który wsiąka w placki podczas smażenia.
Mąkę można zastąpić
bułką tartą. Gotowe placki idealnie się komponują z
sosem pieczarkowym lub kwaśną
śmietaną.