Wykonanie
Lato już nas opuszcza na dobre, poranki są coraz bardziej chłodne. W moich zmysłach smaku, zapachu budzi się aromat
pomarańczy,
cynamonu, ciepłej
czekolady, a w połączeniu to z różnymi rodzajami
kawy daje nam porządnego
kopa z rana. Moją inspiracją do przepisu była chęć innego smaku
kawy (p.s niedługo święta, więc
drogi Mikołaju z chęcią, bym przytuliła cudowny ekspres do
kawy haha tak na marginesie). Mając do wyboru różne rodzaje
kawy, zdecydowałam się na tradycyjną wersje
kawy parzonej, która w połączeniu z
czekoladą, karmelizowaną
pomarańczą,
cynamonem nada jej wyjątkowości. Niedługo chłód nas przywita na dobre, więc taką
kawę o poranku, jak również przy babskich plotkach jak najbardziej polecam.
Ilona z Kuchnia
Ilony czy nie czas na
kawę w realu ??
SKŁADNIKI : ( składniki na 1 dużą
kawę)1 miarkę
kawy mielonej (ok 1-2 łyżki)2 plastry
pomarańczy plus ok 1 łyżeczkę skórki pokrojonej w drobną kostkę)1 łyżkę
miodu1/4 łyżeczki
cynamonuok 100
mleka3 paski
czekolady1 łyżeczkę
cukru waniliowego1 łyżkę
kakaobita śmietanaSPOSÓB WYKONANIA:
Czekoladę rozpuszczamy w
mleku z łyżką
cukru waniliowego,
cynamonu i łyżką
kakao. Parzymy
kawę tradycyjnie (niecałe 200 ml
wody).
Pomarańcze myjemy, parzymy. Odkrawamy dwa grubsze plastry
pomarańczy oraz kawałek skórki, którą tniemy w drobną kostkę. Plastry oraz naszą kosteczkę karmelizujemy na rozgrzanej patelni z
miodem. Na spód szklanki kładziemy plastry
pomarańczy, wlewamy naszą
czekoladę oraz parzoną
kawę. Całość przykrywamy
bitą śmietaną, którą dodatkowo posypujemy
cynamonem oraz karmelizowaną
pomarańczą.
Zwykła
kawa staję się niezwykła, a różne rodzaje
kawy, przeniosą nas na chwilę w cudowną podróż smaku, aromatuTo jest moja wersja aromatycznej
kawy, pachnącej
pomarańczą,
cynamonem a jaka jest wasza ulubiona kawa? Z chęcią poznam wasze smaki, połączenia.
Basia