Wykonanie
Lato to cudowna
pora, gdzie pod dostatkiem mamy
warzyw i owoców. Dziś królową dania jest
fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z
bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca
fasolka połączona ze
słodyczą cebuli oraz nutą ostrości
papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości.

SKŁADNIKI :0,5 kg
fasolki szparagowej2 łyżki
oliwy1 łyżeczka płaska
brązowego cukru1
cebula1 mała
chiligałka muszkatołowa (do smaku)
sól do smakuświeżo zmielony
pieprz do smaku

SPOSÓB WYKONANIA :
Fasolkę myjemy, końcówki odcinamy.Gotujemy w osolonej wodzie,
fasolka ma być lekko twardawa.
Cebulę kroimy w kosteczkę, rozgrzewamy patelnię z
oliwą, dodajemy
cebulę i ją zeszklimy, po czym posypujemy ją
brązowym cukrem, karmelizujemy ją do tego dodajemy wedle uznania
papryczkę chili, dorzucamy naszą
fasolkę szparagową, całość doprawiamy i przesmażamy całość ok 5 minut do połączenia się smaków. Bardzo dobrze smakuję na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego chrupania :)