ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa na słodko-ostro.

Fasolka szparagowa na słodko-ostro.

nazwa

Wykonanie

Lato to cudowna pora, gdzie pod dostatkiem mamy warzyw i owoców. Dziś królową dania jest fasolka szparagowa. W moim domu rodzinnym podawana zawsze była z bułką tartą. Ja postanowiłam dać jej inne oblicze. Chrupiąca fasolka połączona ze słodyczą cebuli oraz nutą ostrości papryczki chili. Uwielbiam połączenie różnych kolorów, struktur, ostrości.
SKŁADNIKI :
0,5 kg fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka płaska brązowego cukru
1 cebula
1 mała chili
gałka muszkatołowa (do smaku)
sól do smaku
świeżo zmielony pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA :
Fasolkę myjemy, końcówki odcinamy.Gotujemy w osolonej wodzie, fasolka ma być lekko twardawa. Cebulę kroimy w kosteczkę, rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy cebulę i ją zeszklimy, po czym posypujemy ją brązowym cukrem, karmelizujemy ją do tego dodajemy wedle uznania papryczkę chili, dorzucamy naszą fasolkę szparagową, całość doprawiamy i przesmażamy całość ok 5 minut do połączenia się smaków. Bardzo dobrze smakuję na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego chrupania :)
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2015/07/fasolka-szparagowa-na-sodko-ostro.html