ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania

Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania

nazwa

Wykonanie

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w odpowiedniej kolejności zasypywać składniki. Jak dla mnie drożdżówka równa się babcia niestety już teraz zostały mi tylko cudowne wspomnienia .............. <3
SKŁADNIKI : 1 szk odpowiada 250 ml
10 dag drożdży świeżych
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka tem. pokojowa
5 jajek (roztrzepanych)
1 szklanka oleju
5 szklanek mąki (używam 550)
cukier waniliowy 1 łyżkę (używam z prawdziwą wanilią, ale może być też zwykły )
kruszonka
100 g margaryny (używam naszej ulubionej)
pół szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
lukier
szklankę cukru pudru
wody letniej (w zależności jaką płynność lukru lubimy)
sok z cytryny 1 łyżkę
SPOSÓB WYKONANIA :
- 10 dag drożdży pokruszyć do miski posypać tym 1 szklanką cukru
- na to 1 szklankę mleka
- następnie 5 roztrzepanych jaj
- na to 1 szklanka oleju
- na to 5 szklanek przesianej mąki i cukier waniliowy
NIE MIESZAĆ przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny (może spokojnie być zostawiona i do 4 godzin)
- po tym czasie dokładnie wymieszać, aby nie było grudek
- wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- posypać kruszonką ( składniki na kruszonkę połączyć palcami ze sobą tworząc "grudki "kruszonki
- włożyć do piekarnika nagrzanego d o 180 stopni na 30-35 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika ) najlepiej sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków jeżeli po wyjęciu z ciasta jest suchy ciasto jest gotowe
- wystudzone ciasto polukrować lukrem ( cukier puder wymieszać z wodą którą powoli dodajemy do cukru pudru. Robimy gęstość która nam odpowiada dodajemy sok z cytryny i polewamy ciasto)
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/07/drozdzowka-zasypywana-bez-wyrabiania.html