Wykonanie
Za parę dni będzie dzień dziecka, dzień radości, zabawy i rozpusty w jedzeniu. Moją pierwszą propozycją będą frytki , kto ich nie kocha :). Domowe frytki ze świeżych
ziemniaków posypane świeżym
koperkiem. Z jednej strony co za filozofia zrobić frytki a jednak kilka drobnych szczegółów
doda im miękkiego środka i chrupiącej skórki. Można w dniu ich święta podać w zabawnej tutce :)
doda to jeszcze więcej koloru w zabawie.
SKŁADNIKIświeże
ziemniaki 4-5
olej rzepakowy 1 l
sól różowa lub morska (może być też zwykła)świeży
koperek 3 gałązkiłyżeczka
cukruręcznik papierowy do odsączania
SPOSÓB WYKONANIA :- świeże
ziemniaki myję i porządnie szoruję skórkę- kroję w słupki mniej więcej o tej samej grubości, wrzucam do
wody na ok 10-15 minut, aby wydobyła się
skrobia- po tym czasie przelewam
ziemniaki zimną
wodą, aby dokładnie wypłukać
skrobię- nastawiam
wodę z odrobina
cukru i zagotuję
ziemniaki ok 3-4 minuty tak aby nie zmiękły całkowicie i nie powstała z nich papka ( gdy
woda zaczyna szumieć zmniejszam ogień i delikatnie je podgotuje)- tak przygotowane
ziemniaki odsączam ręcznikiem papierowym z resztek
wody- smażę na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia- usmażone frytki odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu,
solę i posypuję świeżym
koperkiem.
- pakuję w zabawne
torebki, które można wykonać samemu i podajeW takim dniu pozwólmy sobie na rozpustę :))Smacznego