ßßß Cookit - przepis na Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce

Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce

nazwa

Wykonanie

Tradycyjnie jak w każdą sobotę pichcę coś słodkiego. Postawiłam na drożdżówkę, przepisów na nią całe mnóstwo, czasu miałam mało więc wybrałam opcje na szybką drożdżówkę pięć minut wyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało we wiadrze w zimnej wodzie jak wypłynęło na wierzch było gotowe. Także sposobów na ciasto drożdżowe jest wiele.Z tego przepisu drożdżówka wychodzi bardzo puszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza jest taka jeszcze trochę ciepła. Najszybciej znika w towarzystwie kawy lub przy kubku ciepłego mleka.
Jestem jedną z tych co wyjada kruszonkę a potem zabieram się za resztę ciasta:))
SKŁADNIKI :
1 szklankę mleka
5 dag drożdży
1/4 kostki margaryny
1/2 kg mąki pszennej (typ 500)
1/4 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżkę octu (możemy zastąpić 1 łyżką wódki)
szczypta soli
aromat użyłam waniliowy (można użyć innego naszego ulubionego )
kruszonka (taką pamiętam z dzieciństwa z drożdżówki)
1/2 kostki masła
1 szklankę cukru
1 szklankę mąki
1 żółtko
1 płaska łyżeczkę cynamonu (możemy to pominąć,my kochamy cynamon)
lukier
5 łyżek czubatych cukru pudru
odrobina letniej wody
SPOSÓB WYKONANIA:
podgrzewam mleko(nie może być gorące, aby nie sparzyć drożdży), rozkruszam drożdże, dodaję margarynę, odrobinę cukru i mieszam, aby składniki się rozpuścili dodaję łyżkę octu, pozostawiam do wyrośnięcia
do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, mieszam
roztrzepuję widelcem jajka
dodaję wszystkie składniki do mąki, jajka, szczyptę soli naszą mieszanie z mleka i nasz ulubiony aromat
wszystko razem mieszam drewnianą łyżką do momentu aż mąką wchłonie składniki ok 4-5 minut
tak przygotowane ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i wkładam na 1 godzinę do lodówki !
po tym czasie wyciągam wkładam do przygotowanej blaszki (wykładam ją papierem do pieczenia) uderzam pięścią, aby ją odgazować.
rozprowadzam równomiernie po blaszce
przygotowuję kruszonkę rozkruszam masło z cukrem, mąką i żółtkiem i dodaję cynamon
posypuję ją ciasto i odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia
nastawiam piekarnik na 180 stopni
do nagrzanego wkładam nasze ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika)
gotową studzę na kratce
przygotowuję lukier mieszam cukier puder z letnią wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę
gotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężysta
Jest to idealny przepis dla tych co nie lubią wyrabiania ciasta drożdżowego:) szybko sprawnie i pysznie. Przepis jest sprawdzony .
Teraz tylko ciepły kocyk kawka i kawałek drożdżówki :)
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/03/puszysta-drozdzowka-ktora-kocha.html