Wykonanie
WitajcieKruche ciasta mają to do siebie, że zawsze się sprawdzają i smakują zarówno małym jak i dużym. Dlatego dziś mam dla Was kolejne
trio idealne, kruche spód, delikatną słodką, budyniową piankę, a na wierzchu kwaskowate
jeżyny, przypruszone
ciastem kruchym.
Ciasto kruche:2,5 szklanki
mąki3 łyżki
cukru5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
margarynaZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pianka:5
białek1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju2 budynie
śmietankoweszczypta
soliok 0,5 kg
jeżyn lub
malinBiałka ubijamy z
solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami
cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i
olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód.
Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C