ßßß Cookit - przepis na Krucha pianka z jeżynami

Krucha pianka z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Witajcie
Kruche ciasta mają to do siebie, że zawsze się sprawdzają i smakują zarówno małym jak i dużym. Dlatego dziś mam dla Was kolejne trio idealne, kruche spód, delikatną słodką, budyniową piankę, a na wierzchu kwaskowate jeżyny, przypruszone ciastem kruchym.
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 budynie śmietankowe
szczypta soli
ok 0,5 kg jeżyn lub malin
Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/08/krucha-pianka-z-jezynami.html