Wykonanie
Były
truskawki, były
czereśnie, teraz
pora na
porzeczki. Trzeba korzystać z
owoców sezonowych
póki są, bo są smaczne, zdrowe, zawierają masę witamin no i są nasze rodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznychDziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate
porzeczki czerwone i do tego słodka
beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam na przepis.
Składniki:1
margaryna1 i 3/4 szklanki
cukru2
jaja3
żółtka2 1/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mleka1 opakowanie
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 kg
porzeczekMiękką margarynę ucieram ze szklanką
cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno
żółtka, a następnie 2 całe
jaja. Do gładkiej masy dodaję obie
mąki,
proszek do pieczenia,
mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę
mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch rozsypuję równomiernie
porzeczki. Piękę w 180 st. C przez 30 minut.
Białka ubijam ze szczyptą
soli i pozostałym
cukrem na lśniącą pianę. Wykładam na zapieczone ciasto i piekę jeszcze 20 minut w 120 st. C