ßßß Cookit - przepis na Ciasto z czerwonymi porzeczkami i słodką bezą

Ciasto z czerwonymi porzeczkami i słodką bezą

nazwa

Wykonanie

Były truskawki, były czereśnie, teraz pora na porzeczki. Trzeba korzystać z owoców sezonowych póki są, bo są smaczne, zdrowe, zawierają masę witamin no i są nasze rodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznych
Dziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka beza. Nic więcej nie piszę, zapraszam na przepis.
Składniki:
1 margaryna
1 i 3/4 szklanki cukru
2 jaja
3 żółtka
2 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
1 kg porzeczek
Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch rozsypuję równomiernie porzeczki. Piękę w 180 st. C przez 30 minut. Białka ubijam ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na lśniącą pianę. Wykładam na zapieczone ciasto i piekę jeszcze 20 minut w 120 st. C
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/07/ciasto-z-czerwonymi-porzeczkami-i-sodka.html