Wykonanie
WitamDziś chce Was zaprosić na ostatnie ciasto z
truskawkami w tym sezonie. Delikatny
biszkopt, z słodką masą z
kaszy manny zwieńczony
galaretką, w której zostały zatopione
truskawki i lekko kwaskowate
jagody to kompozycja idealna do popołudniowej
kawy w letnie
słoneczne dni.

Śpieszę także Wam Kochani donieść, że od teraz
będę miała dla Was nie tylko pyszne przepisy ale i ładne zdjęcia ;). Era zdjęć robionych telefonem na moim blogu przechodzi do historii. Po długich namysłach i rozważaniach co kupić zostałam posiadaczką nowego aparatu - bezlusterkowca Olympusa. Jeszcze nie poznałam jego wszystkich zalet i wad, ale
mogę z całą pewnością stwierdzić, że to była dobra inwestycja.A teraz
pora na przepis :)
Biszkopt:3
jajka3/4 szkl
cukru1 łyżeczka
octu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szkl
mąki pszennej1/3 szkl
mąki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami
cukier, następnie
ocet,
żółtka,
mąki i
proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. CMasa:1 litr
mleka1 szklanka
kaszy manny1 szklanka
cukru1 kostka
masła2
galaretki truskawkoweok 1/2 kg
truskawek i
jagódGalaretki rozpuszczamy w 750 ml
wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zagotowujemy
mleko z
cukrem i
masłem, do wrzącego wsypujemy
kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Masę studzimy, a następnie rozsmarowujemy na
biszkopcie. Układamy na niej
owoce i zalewamy tężejącą
galaretką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.Smacznego



