Wykonanie
Co zrobić kiedy zostaną Wam
śliwki z nalewki? Wiadomo pyszne ciasto z puszystym kremem, mocnymi
śliwkami i dużą ilością
czekolady. Moim bliskim posmakowało bardzo, dobrze, że mam jeszcze trochę
śliwek w zapasie.
Zapraszam na przepis
Biszkopt:5
jajek3/4 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąki4 łyżki
kakao ciemnego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami
cukier, a następnie
żółtka i ostrożnie mieszamy z
mąką,
kakao i
proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut.Krem budyniowy:1 opakowanie budyniu
waniliowego1/2 litra
mleka2 łyżki
cukru pudru200 g.
masłaGotujemy
budyń i odstawiamy do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, by nie zrobił się kożuch. Miękkie
masło ucieramy do puszystości, a
potem partiami dodajemy
cukier puder (jeśli ktoś lubi bardziej słodko, można dodać więcej, dla mnie 2 łyżki to optymalna ilość). Następnie, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu. Ważne by wszystkie składniki były w tej samej temperaturze, wtedy na pewno nic nam się nie zważy. Tak przygotowanym kremem smarujemy ostudzony
biszkopt.ok 2 szklanek
śliwek z
nalewki1
czekolada gorzka1/2
czekolady mlecznej1/3 szklanki
mlekaCzekolady wraz z
mlekiem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej nam będzie później kroić ciasto) i mieszamy z
czekoladą. Tak przygotowaną masę wykładamy na krem budyniowy i odstawiamy do lodówki, by ładnie zastygło.Zamiast
śliwek z
nalewki można użyć suszonych, które należy namoczyć w
spirytusie lub innym mocnym
alkoholu.