ßßß
Ja zakochałam się w tym połączeniu i jak tylko mam ochotę na odrobinę czekolady to funduję sobie takie pyszne, zdrowe czeko śniadanko.Potrzebujemy tylko 3 składników - kaszy jaglanej o jej cennych właściwościach odżywczych pisałam już tutaj klik, banana i kakao.Kakao to źródło wielu składników odżywczych: magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku. Powszechnie wiadomo również, że świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.Banan mimo, że uznawany za dość kaloryczny owoc, dostarcza wielu składników odżywczych. Poza węglowodanami i niewielką ilością białka zawiera kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, C, D, E i K. Stanowi również wartościowe źródło makroelementów takich, jak wapń, fosfor, potas, sód i magnez oraz mikroelementów: miedzi, cynku, fluoru, żelaza, manganu i jodu.
A teraz przepis:4 łyżki kaszy jaglanej1 średni banan1 łyżeczka gorzkiego kakao (u mnie wedel)Kaszę płuczemy, przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy aż wchłonie całą wodę (stosunek wody do kaszy 2:1). Banana rozgniatamy, dodajemy przestudzoną kaszę i kakao i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu.Kaloryczność 1 porcji to ok 320 kcal - policzona w oparciu o dane z portalu ilewazy.plMoje rady:Kaszę zamiast na wodzie można ugotować na mlekuJeśli chcemy uzyskać idealnie gładki krem warto do gotowania dodać więcej wody i pogotować kaszę chwilę dłużejJak nie chce mi się bawić blenderem to po prostu rozgniatam wszystkie składniki widelcem, nie jest wtedy tak kremowo, ale równie pysznie.Krem można przygotować wieczorem, a rano tylko podgrzać w mikrofali.
Smacznego :)