Wykonanie
Jesień w tym roku zdecydowanie nas rozpieszcza. Świat skąpany jest w słońcu i soczystych kolorach. Wszędzie pełno złocistych liści. Widziałam chyba ze sto odcieni żółtego, do tego
pomarańcz i gdzie nie gdzie soczyste czerwienie i tajemnicze bordo. Drzewa stroją się najpiękniej jak mogą i pozwalają cieszyć oczy nim zgubią swe liście i zapadną w zimowy sen. Jest po prostu bajecznie. Wystawiam twarz w kierunku słońca i delektuję się jego ostatnimi ciepłymi promieniami, ciesząc oczy soczystością barw. Chciałoby się powiedzieć "chwilo trwaj".
Weekend upłynął mi na delektowaniu się jesienią, daleko od miejskiego zgiełku w moim rodzinnym domu, a że wizyta u rodziców - wiadomo, że musiałam wyczarować jakieś słodkości. Udało mi się znaleźć ostatnie antonówki. To
jabłka moim zdaniem stworzone do wypieków, kruchawe i bardzo soczyste. Jedzone na surowo smakują mi tak średnio, ale po upieczeniu są po prostu wyborne. Ponieważ przerobiłam w tym sezonie
jabłkowym wszelkie szarlotki i placki, tym razem postanowiłam moim bliskim zaserwować babeczki mocno
jabłkowe, niestety bez
cynamonu, nad czym mocno ubolewam, ale moi bliscy nie przepadają za jego aromatem.Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę. Z góry babeczek upieczonych w sobotę w niedzielę nie ostał się ani okruszek. Były idealnie kruche, z mnóstwem
jabłek w środku i do tego słodka śmietanowa pianka....
Ciasto2,5 szkl.
mąki1
margaryna2/3 szkl
wody2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.Masa śmietanowa2
jajka10 łyżek
śmietany (u mnie 18%)10 łyżek
cukruOpakowanie
cukru waniliowegoJabłkaCynamonUbijamy
białka z
cukrem i
cukrem waniliowym na sztywną, lśniącą pianę, dodajemy
żółtka i
śmietanę.
Jabłka kroimy w grubszą kostkę i mieszamy z
cynamonem.Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm, wycinamy kółka (ja do tego celu użyłam szklanki do
piwa). Kółkami wylepiamy foremki do mufinek (używam silikonowych, bo nie wymagają dodatkowego smarowania tłuszczem, a babeczki zawsze łatwo się z nich wyjmuje). Do wylepionych foremek wkładamy
jabłka, ile się zmieści i polewamy po wierzchu łyżką pianki śmietanowej. Babeczki pieczemy ok 20-25 minut w 180 st. CSmacznego.