ßßß Cookit - przepis na Sałatka z awokado i tuńczyka w łódeczkach

Sałatka z awokado i tuńczyka w łódeczkach

nazwa

Wykonanie

Ostatnio troszkę opuściłam się w prowadzeniu bloga i dodawaniu nowych przepisów, ale już to nadrabiam. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się dodać kilka ciekawych przepisów. Na początek, ponieważ mamy poniedziałek, coś lekkiego, dietetycznego, a zarazem bardzo smacznego - sałatka z awokado z tuńczykiem podana w połówkach tego fantastycznego owocu.
Składniki :
1 dojrzałe awokado
1 puszka tuńczyka w zalewie
1 mała szalotka drobniutko pokrojona
łyżka oliwy z oliwek extra virgin
szczypta płatków chili
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie :
Awokado przekroić na pół i delikatnie wydrążyć, aby nie uszkodzić skórki. Miąższ przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i ugnieść widelcem. Dodać odsączonego tuńczyka, szalotkę, doprawić oliwą, płatkami chili, solą i pieprzem, polać pozostałą częścią soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Masę przełożyć do wydrążonych połówek awokado i tak podawać. Można jeść samo lub nakładać na tortillę - smakuje wybornie!
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/12/saatka-z-awokado-i-tunczyka-w-odeczkach.html