ßßß
Składniki :4 wielkie pieczarki (ewentualnie 1 dodatkowa do starcia do farszu)1 cebula1 ząbek czosnku2-3 garście płatków owsianychokoło pół szklanki przecieru pomidorowego (passaty)słodka i ostra papryka w proszkuszczypta lub dwie pieprzu kajeńskiegosol, pieprzkawałek żółtego sera (opcjonalnie)tłuszcz do smażenia
Przygotowanie :Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim pokrojona w drobna kostkę cebule i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie.Z kapeluszy delikatnie ściągnąć skórkę i delikatnie wyciągnąć nóżki i zetrzeć je na tarce, jeżeli nie są one zbyt duże, należy zetrzeć jedna dodatkowa pieczarkę. Starte pieczarki dodać do usmażonej cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć chwile, aż zmiękną i puszcza nieco wody. Dodać płatki owsiane, wymieszać, dolać przecieru pomidorowego, jednak nie za dużo, aby masa nie była zbyt zadka, jeśli tak się jednak stanie należy ja odparować, dokładnie wymieszać, aby płatki pokryły się płynem i smażyć na małym ogniu, często mieszając. Doprawić słodką i ostra papryka, sola i pieprzem oraz pieprzem kajeńskim do smaku. Farsz nakładać do pieczarek, można go nakłaść z lekką górką. Pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut lub do czasu aż pieczarki będą miękkie. Pod koniec pieczenia, pieczarki można posypać startym żółtym serem, jeśli używacie.
Smacznego!