ßßß Cookit - przepis na Pikantny dip marchewkowy

Pikantny dip marchewkowy

nazwa

Wykonanie

Dzis postanowilam przygotowac dip z marchewki. Uwielbiam marchewke w kazdej postaci, jednak nigdy jeszcze nie przygotowywalam takiego sosu, gdy tylko zobaczylam przepis, postanowilam natychmiast go wyprobowac;) Dip okazal sie fantastyczny - delikatny, kremowy, slodki, a jednoczesnie nieco pikantny.
Ta fantastyczna przystawka idealnie nadaje sie do surowych warzyw, owsianych ciasteczek czy suchego pieczywa typu wasa lub do chrupania z paluszkami typu grissini. Jednym slowem swietna alternatywa dla majonezowych, kupnych sosow, w ktore czesto zaoptarujemy sie przygotowujac jakas impreze. A tu pyszne, latwy i efektowny dip, zdrowy i przygotowany przy minimalnym nakladzie srodkow;)
Polecam!
Skadniki:
1 cebula
4 marchewki
sok z 2 pomarańczy
1 łyżeczka ostrej pasty curry
4 łyżki joguru naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i pastę curry. Gdy cebula się zeszkli wlać sok z pomarańczy. Zagotować i dusić pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie. Zestawić z ognia i przestudzić. Dokładnie zmiksować, na gładką masę. Gdy dip całkiem wystygnie, dodać jogurt, sok z cytryny i doprawić do smaku solą i piperzem. Serwować w temperaturze pokojowej z surowymi warzywami lub owsianymi ciasteczkami.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/03/pikantny-dip-marchewkowy.html