ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Od kilku dni czekały na mnie w lodówce szparagi i zastanawiałam się co z nich przygotować. Wybór padł na tartę, bo takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam więc spróbować. Tarta wyszła pyszna, delikatna, łagodna i puszysta. Zagłębiając się w lekturze starej książki kucharskiej przeczytałam jak przygotowywać kruche ciasto i w niej polecano przygotowywać je z mąki krupczatki, akurat byłam w polskim sklepie i taka mąka wpadła mi w oko, postanowiłam ją kupić i przygotować ciasto opartej na niej. Mąka ta idealnie nadaje się do tego typu wypieków, a pewnie jeszcze lepiej do kruchych i delikatnych ciasteczek (muszę to koniecznie wypróbować!) - ciasto jest bardzo lekkie, delikatne i kruchutkie. W połączeniu ze szparagami, które są bardzo subtelnym warzywem, dają wspaniały efekt. Polecam!
Ciasto:
180g mąki krupczatki
120g masła
szczypta soli
1 jajko
Farsz:
duży pęczek zielonych szparagów
kilka pomidorków koktajlowych
120ml śmietany
1 duże jajko lub dwa mniejsze
2 garście startej mozzarelli
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta ziół prowansalskich
szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotować ciasto - na stolnicy wymieszać mąkę z solą, rozgnieść z masłem, dodać jajko, ugnieść na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosypać nieco mąki. Uformować kulę i włożyć do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny.
Przygotować farsz - w misce wymieszać śmietanę z jajkiem, dodać startą mozzarellę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz ziołami. Szparagi oczyścić - odłamać stwardniałą część łodygi, następnie około połowy długości łodygi pokroić w plasterki, górną część pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka.
Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/07/tarta-ze-szparagami.html