Kolejnym pomysłem na szybki i smaczny obiad jest zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem boczku i pieczarek.SKŁADNIKI:- ziemniaki (0,5-1 kg, w zależności od il. os.)- koszyczek pieczarek- paczka boczku- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- papryka słodka w proszku (Kamis)- sól morska z pieprzem i ziołami (Kamis)- śmietanka 30% 200mlZiemniaki gotujemy w mundurkach do momentu aż będą miękkie ale nie rozgotowanePieczarki obieramy i kroimy w talarki, cebulę i boczek kroimy w paskiPokrojoną cebulę, boczek i pieczarki wrzucamy na patelnię, i podsmażamy do momentu aż wszystko się zarumieni.Doprawiamy solą, pieprzem, i słodką papryką w proszku, dorzucamy czosnek.po ok 20 min dodajemy śmietankę i mieszamy ok. 5 min.Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, i kroimy w talarki. Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym i dodajemy wszystko z patelni.Wkładamy naczynie z zapiekanką do piekarnika rozgrzanego do 180st i zostawiamy na ok 40 min.i gotowe: SMACZNEGO!!!