ßßß Cookit - przepis na Syrop z hyćki

Syrop z hyćki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Syrop z hyćki to nic innego jak po prostu syrop przyrządzany z kwiatów czarnego bzu (Sambucus nigra L.). Można dodawać go do herbaty i deserów, a rozcieńczony z chłodną wodą skutecznie gasi pragnienie. Jest to jeden z tych smaków, który kojarzy mi się z dzieciństwem, latem i świetną zabawą.
Składniki:
-40 baldachów kwiatów czarnego bzu*,
- 2 kg cukru,
- 60 g kwasku cytrynowego (3 torebki),
- 1,5l wody,
-garnek, duża misja, sito, bawełniany ręcznik, lejek, słoiczki/butelki.
* Kluczowym elementem jest tutaj pyłek dlatego kwiatów nie należy płukać, wówczas pyłek zostanie spłukany. Z tego samego powodu nie zbieram kwiatów bezpośrednio po deszczu. Kwiatostany najlepiej obrywać z krzaków oddalonych od ulic i innych miejsc mogących powodować ich zabrudzenie.
Wykonanie:
1. Wodę gotuję i rozpuszczam w niej cukier i kwasek cytrynowy, a następnie studzę.
2. Baldachy wkładam do miski i zalewam schłodzoną wodą z cukrem i kwaskiem cytrynowym.
3. Przykrywam bawełnianym ręczniczkiem i pozostawiam 48 h. Następnie przecedzam przez sito, zlewam do butelek i zamykam.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2015/06/syrop-z-hycki.html