Wykonanie
I żeby nikt się nie ważył powiedzieć, że ostatnio robię tylko kanapki...Ślicznie wyglądające i pyszne w smaku ;)Polecam, nawet dla tych, którzy nie mają czasu na kuchenne zabawy :)Przepis jest dla 6 osób, ilość składników można zmieniać dowolnie ;)
Składniki:6
filetów z kurczaka12 różyczek
brokuła6 małych
cebulek12 kostek
boczkupaprykaprzyprawa do kurczakasólpieprzjajkobułka tartaPrzygotowanie:Filety myjemy i delikatnie rozklepujemy, jedną stronę nacieramy
przyprawą do kurczaka,
solą i
pieprzem.Na długich wykałaczkach robimy szaszłyki: zaczynamy od połowy
surowej cebulki,
potem ugotowany
brokuł, kawałek
papryki,
boczku i dowolna kombinacja tych składników ;) ważne by było kolorowo! i naszego szaszłyka też zakańczamy połówką
cebulki.Szaszłyk zawijamy w rozklepany filet, otaczamy w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej. Smażymy na
oleju z pestek
winogron. Na patelni układamy najpierw złączeniem
mięska, żeby się nasze dzieło nie otworzyło ;)Obsmażone przez kilka minut szaszłyki, przekładamy do naczynia żaroodpornego (żeby
mięsko doszło i spokojnie sobie wystygło). Zimne szaszłyki rozcinamy wzdłuż wykałaczki i tak przecięte układamy na blaszkę. Wszystkie, rozcięte na pół szaszłyki zapiekamy około 20 minut, przed samym podaniem. Ja zrobiłam je sobie dzień wcześniej, żebym zbyt dużo robić w niedzielę nie musiała ;)Można podawać z domowym
sosem czosnkowym i frytkami.Pycha!