Wykonanie
Skoro czas świąteczny się zakończył, można podzielić się przepisami na pyszne jedzenie ;)Zacznijmy od pysznych
ciasteczek według przepisu mojej Babci Julii ;)O dziwo, jak na takie zwykłe
ciasteczka cieszyły się dużym zainteresowaniem...;)A jeszcze się pochwalę nowym nabytkiem, czyli silikonową matą do pieczenia. Dzięki niej można piec
ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo!
Składniki:1/2 kg
mąki25 dag
mąki ziemniaczanej20 dag
cukru pudru20 dag
margaryny3
jajka2 dag
amoniaku1/2 szklanki
mlekaPrzygotowanie:Na stolnicę przesiewamy
mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Margarynę siekamy i mieszamy z
mąką, dodajemy
jajka i
cukier. Wszystkie składniki siekamy razem.
Mleko gotujemy i zalewamy nim
amoniak. Uwaga!
Amoniak będzie się cudownie pienił i śmierdział ;) ale jest to tylko chwilowy efekt. Dodajemy
mleko i
amoniak do ciasta i wyrabiamy.Ciasto wałkujemy, ale niezbyt cienko. Wykrawamy foremkami dowolne wzory, maczamy w
białku i cukrze krysztale wymieszanym z
makiem.Pieczemy na złoty kolor. I gotowe;)