Wykonanie
Przygotowana do Świąt Bożego Narodzenia idą pełną parą ;)Pierniczki już upieczone (przepis na nie i zdjęcia już wkrótce), ogromne zakupy zrobione, podłogi wypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki...Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione
ciastka mojego
Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii...
Składniki:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
kakao1 łyżeczka
przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki płynnego
miodu1 szklanka
mleka1/3 szklanki
oleju1
jajkoPrzygotowanie:Najprostszy sposób przygotowania jaki można sobie wymarzyć.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
kakao,
przyprawę korzenną do piernika,
proszek do pieczenia.Mieszamy wszystko razem.Pozostały składniki:
mleko,
olej,
jajko i
miód mieszamy w osobnej misce, a następnie przelewamy je do suchych składników. Mieszamy łyżką. Mogą pozostać grudki, to w niczym nie przeszkadza ;)Gotowe ciasto przekładamy do papierowych papilotek, na 3/4 wysokości.Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.Ja posypałam
cukrem pudrem;)Wyśmienite!!I ten korzenny zapach roznoszący się po całym domu..Połączony z zapachem suszonych
cytryn i
pomarańczy :)