ßßß Cookit - przepis na Faszerowane pomidory

Faszerowane pomidory

nazwa

Wykonanie

Piękne zapachy dochodzące z naszej lawendowej kuchni, tym razem nie były mojego autorstwa ;) Wczorajszego wieczoru kuchnia została oddana we władanie mojemu Mężowi ;)
I wyczarował dla nas taką kolację!
Tym razem zamieszczam więc przepis mojego Męża ;)
Składniki:
4 duże pomidory
4 jajka
4 plastry szynki parmeńskiej (może być słone salami)
10 dag żółtego sera
bagietka
masło
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie / przyprawa do sałatek
Sposób przygotowania:
Z pomidorów odkroić górną część i wydrążyć środek. Następnie wydrążone pomidory należy doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przyprawione pomidory wyścielamy w środku szynka parmeńska i wbijamy jajko, które należy doprawić solą i pieprzem. Pomidory z taką zawartością przykrywamy plastrem sera żółtego oprószonego ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane pomidorki zawijamy do połowy w folię aluminiowa i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
W tym czasie na masełku przygotowujemy grzanki ze świeżej bagietki, na które wykładamy miąższ z wcześniej wydrążonych pomidorów, doprawiony solą, pieprzem i przyprawa do sałatek.
Pomidory wyjmujemy z piekarnika w momencie gdy jajko się zetnie do interesującego nas poziomu.
Po wyjęciu z piekarnika przystępujemy do konsumpcji.
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/12/faszerowane-pomidory.html