ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z sosem bolognese

Cannelloni z sosem bolognese

nazwa

Wykonanie

Pyszny obiad dla całej rodziny. Robi się bardzo szybko i chociaż wygląda na trudny w rzeczywistości i z pomocą Męża jest bardzo prosty do wykonania.
Cannelloni to włoski makaron w kształcie dużej rury - jakieś 3 cm średnicy. Najczęściej bywa podawany nadziewany, a można go nadziać wszystkim :) Dzisiaj najprostsza wersja z sosem bolognese ;)
Składniki:
opakowanie makaronu cannelloni
porcja mięsa mielonego
sos do spaghetti bolognese (w torebce)
cebula
3 ząbki czosnku
sos beszamelowy
ser żółty
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
4-5 łyżek mąki
szklanka zimnego mleka
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Sos beszamelowy, bo od niego najlepiej jest rozpocząć nasze zmagania z cannelloni.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, żeby nie było grudek. Gdy masło połączy się z mąką, wlewamy powoli zimne mleko i mieszamy.
Doprawiamy i gotujemy aż zgęstnieje. I beszamel jest gotowy ;)
Na całe opakowanie makaronu trzeba przygotować podwójną ilość beszamelu.
Sos bolognese robimy na dużej patelni. Na oleju z pestek winogron podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do nich mięso mielone i całość podsmażamy.
Sos z torebki rozprowadzamy w wodzie. Kiedy mięso będzie miękkie wlewamy sos i całość dusimy 15 minut.
Przestudzonym nadzieniem mięsnym nadziewamy nieugotowane rury makaronowe i układamy je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Mąż jest idealnym pomocnikiem przy nadziewaniu makaronowych rur;)
Nadziane i ułożone w naczyniu rury makaronowe polewamy dokładnie beszamelem. Przykrywamy i zapiekamy całość 40 minut w 200 stopniach. Potem odkrywamy i posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy nadal jeszcze 20 minut.
Można podawać ze świeżą, posiekaną bazylią.
Pycha ;)
Źródło:http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/09/cannelloni-z-sosem-bolognese.html