Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszne owsiane batony z chrupiącym
słonecznikiem, rozpływającym się w ustach
miodem i kremowym
masłem orzechowym, a to wszystko bez dodatku
cukru,
mąki i innych niepotrzebnych dodatków, dowód na to, zdrowe przekąski również mogą smakować wyśmienicie.
Ostatnio
pisałam na temat niesamowitych właściwości
siemienia lnianego, dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić przepis, w którym siemię jest jednym z głównych składników.
Batony nie wymagają pieczenia, a dzięki temu, że nie są poddawane obróbce termicznej,
miód i nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z
orzechów zachowują wszystkie swoje właściwości zdrowotne.Batony można modyfikować przez dodanie do nich
orzechów czy
suszonych owoców zyskają oryginalny smak i dodatkowe właściwości zdrowotnych.Składniki:- 2 szklanki
płatków owsianych- 130g
masła orzechowego- 6 łyżek
ziaren słonecznika- 4 łyżki świeżo zmielonego
siemienia lnianego- 2-3 czubate łyżeczki
miodu ( lub innego słodu, np
syropu z agawy)Przygotowanie:Wsypać do miski
płatki owsiane,
słonecznik i siemię dodać
miód i
masło, wymieszać. W zależności od rodzaju użytego
masła, można dodać go więcej jeśli masa podczas wyrabiania jest krucha i mało klejąca. Następnie wykładamy masę na blaszkę keksówkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przykrywamy drugim kawałekiem folii i przyciskamy czymś ciężkim może to być słoik lub puszka, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, po wyjęciu kroimy
ostrym zwilżonym
wodą nożem.Smacznego :)