ßßß Cookit - przepis na Batony owsiano-lniane bez pieczenia

Batony owsiano-lniane bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na pyszne owsiane batony z chrupiącym słonecznikiem, rozpływającym się w ustach miodem i kremowym masłem orzechowym, a to wszystko bez dodatku cukru, mąki i innych niepotrzebnych dodatków, dowód na to, zdrowe przekąski również mogą smakować wyśmienicie.
Ostatnio pisałam na temat niesamowitych właściwości siemienia lnianego, dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić przepis, w którym siemię jest jednym z głównych składników.
Batony nie wymagają pieczenia, a dzięki temu, że nie są poddawane obróbce termicznej, miód i nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z orzechów zachowują wszystkie swoje właściwości zdrowotne.
Batony można modyfikować przez dodanie do nich orzechów czy suszonych owoców zyskają oryginalny smak i dodatkowe właściwości zdrowotnych.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 130g masła orzechowego
- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 4 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 2-3 czubate łyżeczki miodu ( lub innego słodu, np syropu z agawy)
Przygotowanie:
Wsypać do miski płatki owsiane, słonecznik i siemię dodać miód i masło, wymieszać. W zależności od rodzaju użytego masła, można dodać go więcej jeśli masa podczas wyrabiania jest krucha i mało klejąca. Następnie wykładamy masę na blaszkę keksówkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przykrywamy drugim kawałekiem folii i przyciskamy czymś ciężkim może to być słoik lub puszka, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, po wyjęciu kroimy ostrym zwilżonym wodą nożem.
Smacznego :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/03/batony-owsiano-lniane-bez-pieczenia.html