ßßß
Cookit - przepis na Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety
Składniki
Soczewica
Tuńczyk w sosie własnym
Feta
Jajko
Natka pietruszki
Bułka tarta
Sól
Pieprz
Olej
Wykonanie
Soczewica
coraz częściej jest wykorzystywana jako bogaty w
białko
zamiennik
mięsa
. W połączeniu z
tuńczykiem
i
fetą
jest smaczną alternatywą także dla piątkowej panierowanej
ryby
. Kotleciki z
soczewicy
podane z
sosem grzybowym
albo
czosnkowo
-
jogurtowym
to szybki sposób na smaczny obiad.
Składniki na 12 kotlecików:100 g
soczewicy
1 puszka
tuńczyka w sosie własnym
100 g
sera feta
1
jajko
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
2 łyżki
bułki tartej
+ do panierowania
sól
i
pieprz
do smaku
olej
do smażenia
Soczewicę
ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i wystudzić.
Tuńczyka
odsączyć (zawsze wybieram
tuńczyka w kawałkach
- to
mięso
wyższej jakości, a nie jakieś rozdrobnione odpadki). Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić. Dłońmi zwilżonymi zimną
wodą
uformować niewielkie płaskie kotleciki średnicy mniej więcej 4 cm. Kotleciki panierować w
bułce tartej
i smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym
oleju
.
Źródło:
http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/10/kotleciki-z-soczewicy-tunczyka-i-fety.html
Przepisy powiązane
Kotleciki z ryżu i natki pietruszki
Kotleciki z ryżu i natki pietruszki
Kotleciki z ryżu i natki pietruszki
Kotleciki z ryżu i natki pietruszki
Kotleciki z ryżu i natki pietruszki
Składniki powiązane (0)