ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety

Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety

nazwa

Wykonanie

Soczewica coraz częściej jest wykorzystywana jako bogaty w białko zamiennik mięsa. W połączeniu z tuńczykiem i fetą jest smaczną alternatywą także dla piątkowej panierowanej ryby. Kotleciki z soczewicy podane z sosem grzybowym albo czosnkowo-jogurtowym to szybki sposób na smaczny obiad.
Składniki na 12 kotlecików:
100 g soczewicy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100 g sera feta
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej + do panierowania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i wystudzić. Tuńczyka odsączyć (zawsze wybieram tuńczyka w kawałkach - to mięso wyższej jakości, a nie jakieś rozdrobnione odpadki). Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować niewielkie płaskie kotleciki średnicy mniej więcej 4 cm. Kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/10/kotleciki-z-soczewicy-tunczyka-i-fety.html