ßßß Cookit - przepis na Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową

Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową

nazwa

Wykonanie

Kalafior ma nieograniczone możliwości, a ja właśnie odkryłam kolejną z nich :)
Muffiny z kalafiora i twarogu z dodatkiem pesto, cebulki i natki pietruszki to doskonała propozycja na śniadanie, lunch lub przystawkę. Są smaczne na ciepło i na zimno. Mogą być podawane solo, ale prosta świeża salsa pomidorowa doskonale do nich pasuje i wzbogaca ich smak. Wbrew temu, co mogłaby sugerować nazwa, muffiny z kalafiora i twarogu przygotowywane są bez użycia mąki.
Podane proporcje wystarczają na przygotowanie 18 muffinów.
Składniki:
1 duży kalafior
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
1 łyżka masła
3 jajka
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki czerwonego pesto
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i zmielić w maszynce razem z twarogiem (można do tego celu użyć blendera).
Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do masy z kalafiora i twarogu dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać.
Formę na muffiny przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem (lub spryskać olejem w sprayu). Dno lekko wysypać bułką tartą. Masę łyżką przełożyć do gniazd foremki (do wysokości górnej krawędzi).
Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut.
Salsa pomidorowa
Składniki:
4 duże pomidory
8 oliwek
½ niewielkiej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta pieprzu cayenne
sól i pieprz do smaku
Pomidory umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Oliwki pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i doprawić. Salsę nakładać na muffiny przed samym podaniem. Najlepiej podać ją w miseczce, by każdy obsłużył się sam :)
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/09/muffiny-z-kalafiora-i-twarogu-z-salsa.html