Wykonanie
Kalafior ma nieograniczone możliwości, a ja właśnie odkryłam kolejną z nich :)Muffiny z
kalafiora i
twarogu z dodatkiem pesto,
cebulki i
natki pietruszki to doskonała propozycja na śniadanie, lunch lub przystawkę. Są smaczne na ciepło i na zimno. Mogą być podawane
solo, ale prosta świeża salsa pomidorowa doskonale do nich pasuje i wzbogaca ich smak. Wbrew temu, co mogłaby sugerować nazwa, muffiny z
kalafiora i
twarogu przygotowywane są bez użycia
mąki.Podane proporcje wystarczają na przygotowanie 18 muffinów.
Składniki:1 duży
kalafior250 g półtłustego
twarogu1
cebula1 łyżka
masła3
jajka5 łyżek
bułki tartej3 łyżki posiekanej
natki pietruszki3 łyżeczki czerwonego pesto2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i zmielić w maszynce razem z
twarogiem (można do tego celu użyć blendera).
Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce
masła. Pod koniec smażenia dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę.Do masy z
kalafiora i
twarogu dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać.Formę na muffiny przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym
olejem (lub spryskać
olejem w sprayu). Dno lekko wysypać
bułką tartą. Masę łyżką przełożyć do gniazd foremki (do wysokości górnej krawędzi).
Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut.Salsa pomidorowa
Składniki:4 duże
pomidory8
oliwek½ niewielkiej
cebuli2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiszczypta
pieprzu cayennesól i
pieprz do smaku
Pomidory umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać.
Oliwki pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i doprawić. Salsę nakładać na muffiny przed samym podaniem. Najlepiej podać ją w miseczce, by każdy obsłużył się sam :)