ßßß Cookit - przepis na Pieczona karkówka z czosnkiem

Pieczona karkówka z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Kawał karkówki upieczony jako mięso do obiadu po wystudzeniu może być również smaczną wędliną do chleba.
Składniki:
1 kg karkówki (najlepiej wąski, długi kawałek)
4 ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki
2 łyżeczki vegety (ewentualnie sól)
1 łyżeczka granulowanego czosnku
świeżo mielony pieprz
suszone oregano i bazylia
Karkówkę umyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach i włożyć w nie czosnek. Vegetę, granulowany czosnek, pieprz i zioła wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Włożyć je do zamykanego plastikowego pojemnika i schłodzić przez co najmniej kilka godzin.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół).
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć je folią aluminiową. Piec pod folią przez godzinę, a następnie usunąć folię i piec jeszcze przez 10 minut.
Jeśli karkówka jest większa powinna być pieczona odpowiednio dłużej – np. 1,5 kg pieczemy przez 1,5h pod folią + 10 minut bez folii.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/08/pieczona-karkowka-z-czosnkiem.html