ßßß
Składniki:3 średniej wielkości cukinie250 g czerwonej soczewicy3 jajka½ szklanki bułki tartej1 marchewka1 cebula (może być razem ze szczypiorkiem)1 łyżka posiekanej natki pietruszkisól i pieprz
Soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować w garnku z grubym dnem na średnim ogniu do momentu, kiedy woda się wchłonie, a soczewica rozpadnie. Jeśli woda odparuje za wcześnie można soczewicę podlewać gorącą wodą. Dobrze ugotowana soczewica nie musi być mielona, ale jeśli ktoś chce mieć gładki pasztet, nie widzę przeszkód żeby ją zmielić :)Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć.Cebulę drobno posiekać.Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm .Soczewicę, cukinię, cebulę i marchewkę przełożyć do jednej miski, dodać jajka, bułkę tartą, pieprz oraz sól i wyrobić na jednolitą masę. Warto spróbować czy masa jest odpowiednio przyprawiona i ewentualnie doprawić ją jeśli jest „mało wyraźna”.Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki.Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową.Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię z góry i piec kolejne 10 minut.
Polecam również inne warzywne "pasztety"
Pasztet z selera
Pasztet z kapusty i chleba
A jeśli brakuje Wam pomysłów na cukinię na blogu znajdziecie również przepis naCukinia słodko-pikantna
Cukinia Buddy'ego