Wykonanie
Oryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej
mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie, nie za kwaśne, lekko egzotyczne, po prostu pyszne :)
Kruchy spód:2 szklanki
mąki pszennej160 g
margaryny3
żółtka1/3 szklanki
cukru pudru8 g
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (lub ½ opakowania
cukru wanilinowego)1
mleko zagęszczone słodzone w puszce1
mleko zagęszczone (niesłodzone) – można zastąpić słodzonym w puszce3
żółtkaskórka otarta z 2
cytrynsok wyciśnięty z 2
cytrynWarstwa
białkowa:3
białka1/3 szklanki
cukruWarstwa śliwkowa:1/3 słoika
powideł śliwkowychMasa dyniowa:500 g puree z dyni*500 g
serka mascarpone3 łyżeczki
żelatyny (lub 3 listki)6 łyżek
cukru pudru2 płaskie łyżeczki
cynamonu/* puree z dyni przygotowuje się krojąc oczyszczoną z miąższu
dynię na mniejsze kawałki, piekąc ją w piekarniku w 180 stopniach pod folią aluminiową 1,5h i miksując miąższ po odcięciu skóry/Do dekoracji:50 g
gorzkiej czekolady200 ml
śmietany kremówki (36%)5 łyżek
cukru pudruPrzygotowanie masy cytrynowej:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Skórkę z obu
cytryn obetrzeć na najdrobniejszej tarce, a następnie same
cytryny wycisnąć.
Mleko zagęszczone,
żółtka,
sok z cytryny i skórkę dobrze wymieszać mikserem.Przygotowanie kruchego
spodu:
Miękką margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i posiekać, a następnie zagnieść ciasto.Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto (ciasto nie musi być rozwałkowane, wystarczy je wyłożyć i ugnieść palcami).Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra-dół) i piec 20 minut. Następnie wyciągnąć brytfankę, wlać na nią masę
cytrynową, na nią wyłożyć (lub wycisnąć z woreczka z odciętym końcem) ubite
białka i wstawić do piekarnika jeszcze na 20-25 minut.Upieczone ciasto wyciągnąć, zdjęć papier i z powrotem włożyć do brytfanki.Posmarować
powidłem śliwkowym.Przygotowanie masy dyniowej:
Mascarpone i puree z dyni powinny być dobrze schłodzone.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej
wody, odstawić na kilka minut, a następnie podgrzać lekko na gazie lub w mikrofalówce (nie zagotowywać!). Przestudzić.
Mascarpone,
dynię,
cukier puder i
cynamon wymieszać w mikserze. Na koniec wlać
żelatynę i jeszcze raz wymieszać mikserem.Masę
dyniową wyłożyć na wystudzone ciasto i włożyć do lodówki.
Gorzką czekoladę zetrzeć na lekko stężałą masę
dyniową. Udekorować
śmietaną kremówką ubitą z
cukrem pudrem. Ciasto chłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.