ßßß Cookit - przepis na Cytrynowa kostka z masą dyniową

Cytrynowa kostka z masą dyniową

nazwa

Wykonanie

Oryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie, nie za kwaśne, lekko egzotyczne, po prostu pyszne :)
Kruchy spód:
2 szklanki mąki pszennej
160 g margaryny
3 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
8 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ½ opakowania cukru wanilinowego)
1 mleko zagęszczone słodzone w puszce
1 mleko zagęszczone (niesłodzone) – można zastąpić słodzonym w puszce
3 żółtka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
Warstwa białkowa:
3 białka
1/3 szklanki cukru
Warstwa śliwkowa:
1/3 słoika powideł śliwkowych
Masa dyniowa:
500 g puree z dyni*
500 g serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki)
6 łyżek cukru pudru
2 płaskie łyżeczki cynamonu
/* puree z dyni przygotowuje się krojąc oczyszczoną z miąższu dynię na mniejsze kawałki, piekąc ją w piekarniku w 180 stopniach pod folią aluminiową 1,5h i miksując miąższ po odcięciu skóry/
Do dekoracji:
50 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany kremówki (36%)
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie masy cytrynowej:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Skórkę z obu cytryn obetrzeć na najdrobniejszej tarce, a następnie same cytryny wycisnąć.
Mleko zagęszczone, żółtka, sok z cytryny i skórkę dobrze wymieszać mikserem.
Przygotowanie kruchego spodu:
Miękką margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i posiekać, a następnie zagnieść ciasto.
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto (ciasto nie musi być rozwałkowane, wystarczy je wyłożyć i ugnieść palcami).
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra-dół) i piec 20 minut. Następnie wyciągnąć brytfankę, wlać na nią masę cytrynową, na nią wyłożyć (lub wycisnąć z woreczka z odciętym końcem) ubite białka i wstawić do piekarnika jeszcze na 20-25 minut.
Upieczone ciasto wyciągnąć, zdjęć papier i z powrotem włożyć do brytfanki.
Posmarować powidłem śliwkowym.
Przygotowanie masy dyniowej:
Mascarpone i puree z dyni powinny być dobrze schłodzone.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, a następnie podgrzać lekko na gazie lub w mikrofalówce (nie zagotowywać!). Przestudzić.
Mascarpone, dynię, cukier puder i cynamon wymieszać w mikserze. Na koniec wlać żelatynę i jeszcze raz wymieszać mikserem.
Masę dyniową wyłożyć na wystudzone ciasto i włożyć do lodówki.
Gorzką czekoladę zetrzeć na lekko stężałą masę dyniową. Udekorować śmietaną kremówką ubitą z cukrem pudrem. Ciasto chłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/08/cytrynowa-kostka-z-masa-dyniowa.html