Wykonanie
Chiński sojowo-
śliwkowy sos hoisin, słodko-pikantny i bardzo aromatyczny, stanowi świetne tło dla smażonej
wieprzowiny z
fasolką szparagową i
makaronem. Smaczna i prosta propozycja dla wielbicieli kuchni chińskiej, ale i dla wielbicieli
fasolki.
Składniki na danie dla 2 osób:400 g
schabu300 g
fasolki szparagowej100 g chińskiego błyskawicznego
makaronu chow mein (można zastąpić zwykłym
makaronem)3
szalotki4 ząbki
czosnku100 ml
sosu hoisin3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
wina ryżowego (w ostateczności można zastąpić mieszanką
wódki i
słodkiego wina)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka
chilisól,
biały pieprzolej do smażenia
Schab umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać 2 łyżki
sosu sojowego,
wino ryżowe,
biały pieprz i
mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i marynować w lodówce co najmniej 20 minut.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu (najlepiej al dente).
Czosnek drobno posiekać,
szalotki pokroić w niewielkie ukośne kawałki.W woku rozgrzać
olej i na średnim ogniu przez minutę podsmażać na nim
czosnek i
szalotkę z
chili. Dodać zamarynowany
schab, zwiększyć ogień i usmażyć go na złoty kolor.Umytą i przekrojoną na mniejsze kawałki
fasolkę szparagową dodać do usmażonego
mięsa i chwilę razem smażyć. Dolać 1 szklankę gorącej
wody, 1 łyżkę
sosu sojowego i
sos hoisin. Całość dusić pod przykryciem aż
fasolka zmięknie, a sos zgęstnieje (5-10 minut). Ewentualnie dosolić. Do warzyw i
mięsa dodać
makaron i całość wymieszać w woku.