ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin

Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin

nazwa

Wykonanie

Chiński sojowo-śliwkowy sos hoisin, słodko-pikantny i bardzo aromatyczny, stanowi świetne tło dla smażonej wieprzowiny z fasolką szparagową i makaronem. Smaczna i prosta propozycja dla wielbicieli kuchni chińskiej, ale i dla wielbicieli fasolki.
Składniki na danie dla 2 osób:
400 g schabu
300 g fasolki szparagowej
100 g chińskiego błyskawicznego makaronu chow mein (można zastąpić zwykłym makaronem)
3 szalotki
4 ząbki czosnku
100 ml sosu hoisin
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego (w ostateczności można zastąpić mieszanką wódki i słodkiego wina)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka chili
sól, biały pieprz
olej do smażenia
Schab umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, wino ryżowe, biały pieprz i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i marynować w lodówce co najmniej 20 minut.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu (najlepiej al dente).
Czosnek drobno posiekać, szalotki pokroić w niewielkie ukośne kawałki.
W woku rozgrzać olej i na średnim ogniu przez minutę podsmażać na nim czosnek i szalotkę z chili. Dodać zamarynowany schab, zwiększyć ogień i usmażyć go na złoty kolor.
Umytą i przekrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową dodać do usmażonego mięsa i chwilę razem smażyć. Dolać 1 szklankę gorącej wody, 1 łyżkę sosu sojowego i sos hoisin. Całość dusić pod przykryciem aż fasolka zmięknie, a sos zgęstnieje (5-10 minut). Ewentualnie dosolić. Do warzyw i mięsa dodać makaron i całość wymieszać w woku.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/07/wieprzowina-z-fasolka-i-makaronem-w.html