Wykonanie
Lubię
cukinię w każdym wcieleniu.
Cukinia przygotowana wg przepisu Buddy’ego Valastro ma mocny, wytrawny smak, podkreślony przez
anchois i
kapary. To dodatek z charakterem, który nie ginie w cieniu dania głównego. Najbardziej pasuje do
ryby, albo do pieczonego lub grillowanego drobiu.
Składniki:1 średnia
cukinia3 ząbki
czosnku2 fileciki
anchois (
sardeli)10 małych
kaparówostra papryka i
sól3-4 łyżki
oliwy do smażenia
Fileciki
anchois pokroić bardzo drobno.
Czosnek również.
Kapary przekroić na pół.
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż. Małą łyżeczką wydrążyć środek. Połówki
cukinii przekroić w poprzek na 3-4 równe części (ok. 7 cm długości). Każdą część pokroić wzdłuż na równe cienkie paseczki (razem ze skórką oczywiście).Rozgrzać
oliwę i wrzucić na nią
anchois. Chwilkę smażyć i dodać
czosnek. Po krótkim smażeniu dodać
cukinię i
kapary. Mieszając smażyć do momentu, aż
cukinia lekko zmięknie (ale nie za bardzo). Dodać
ostrą paprykę i ewentualnie odrobinę
soli. Podawać na ciepło.