ßßß Cookit - przepis na Cukinia Buddy'ego

Cukinia Buddy'ego

nazwa

Wykonanie

Lubię cukinię w każdym wcieleniu. Cukinia przygotowana wg przepisu Buddy’ego Valastro ma mocny, wytrawny smak, podkreślony przez anchois i kapary. To dodatek z charakterem, który nie ginie w cieniu dania głównego. Najbardziej pasuje do ryby, albo do pieczonego lub grillowanego drobiu.
Składniki:
1 średnia cukinia
3 ząbki czosnku
2 fileciki anchois (sardeli)
10 małych kaparów
ostra papryka i sól
3-4 łyżki oliwy do smażenia
Fileciki anchois pokroić bardzo drobno. Czosnek również. Kapary przekroić na pół.
Cukinię umyć i przekroić wzdłuż. Małą łyżeczką wydrążyć środek. Połówki cukinii przekroić w poprzek na 3-4 równe części (ok. 7 cm długości). Każdą część pokroić wzdłuż na równe cienkie paseczki (razem ze skórką oczywiście).
Rozgrzać oliwę i wrzucić na nią anchois. Chwilkę smażyć i dodać czosnek. Po krótkim smażeniu dodać cukinię i kapary. Mieszając smażyć do momentu, aż cukinia lekko zmięknie (ale nie za bardzo). Dodać ostrą paprykę i ewentualnie odrobinę soli. Podawać na ciepło.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/05/cukinia-buddyego.html