ßßß Cookit - przepis na Tort – pomysł na dekorację I

Tort – pomysł na dekorację I

nazwa

Wykonanie

Dekoracja tortu to prosta sprawa, a jednocześnie bardzo trudna. Najprościej byłoby tort obłożony masą obsypać mielonymi orzechami. Jednak ta archaiczna stylizacja naszych babek może się znudzić. Szukam pomysłów na to, żeby tort wyglądał apetycznie i ciekawie, ale też zależy mi na smaku, dlatego unikam masy cukrowej, która choć daje niesamowite możliwości, delikatnie mówiąc nie podnosi walorów smakowych całości.
Oto jeden z moich pomysłów.
Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu.
Dekoracja tego tortu składa się z 3 elementów:
- masy do obłożenia tortu
- czekoladowych dekoracji na boku tortu
- masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów
Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm :
350 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.
Tort obłożyć masą zaczynając od boków.
Czekoladowa dekoracja na boku tortu :
2 szklanki czekoladowych płatków śniadaniowych Nestle Chocapic
kakao
Płatkami obłożyć boki tortu. Następnie boki oprószyć kakao używając do tego małego sitka i starając się nie oprószyć górnej dekoracji. Najlepiej ostrożnie unieść tort i lekko go przechylić. Miło by było, gdyby ktoś w tym pomógł, bo może się okazać, ze brakuje nam trzeciej ręki :)
Jeśli tort będzie podany tego samego dnia płatki pozostaną chrupkie. Jeśli zostanie przygotowany dzień wcześniej wygląd płatków nie zmieni się, ale nasiąkną wilgocią z masy.
Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów :
300 g miękkiego masła
4 łyżki kawy cappuccino w proszku
Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania wsypać proszek cappuccino i dobrze zmiksować.
Do wykonania tych kwiatów użyłam tylki Wilton 1M. Masę przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką i wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania tortu w trakcie dekoracji).
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/tort-pomys-na-dekoracje-i.html