ßßß Cookit - przepis na Tort – pomysł na dekorację IV

Tort – pomysł na dekorację IV

nazwa

Wykonanie

Elegancka i jednocześnie prosta dekoracja tortu – delikatne róże i boki obłożone okruchami ciemnego ciasta.
Dekoracja składa się z 3 elementów:
- masy do obłożenia tortu
- pokruszonego ciemnego ciasta
- masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów
Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm :
350 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.
Tort obłożyć masą zaczynając od boków.
Pokruszone ciemne ciasto
Można użyć dowolnego ciasta, jednak najpraktyczniej jest upiec ciemne ciasto, które rośnie „z górką”, ściąć nadmiar i po przełożeniu warstw i obłożeniu ciasta masą udekorować je pokruszonymi ścinkami. Ciemne ciasto ładnie kontrastuje z jasnym tłem.
Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów :
400 g miękkiego masła
2 łyżki masy kajmakowej z puszki
różowy barwnik w żelu
Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak.
Z masy odłożyć około 1/5 ilości. Do pozostałej części dodać barwnik. Jeśli barwnik jest dobrej jakości wystarczy raz zanurzyć w nim wykałaczkę i taką ilość barwnika przenieść do masy.
Do wykonania tych kwiatów użyłam tylki Wilton 1M. Jasną masę należy przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką, rozsmarować ją, następnie otworzyć worek i różową masę starać się umieścić w środku (dzięki temu masa będzie miała odcienie różu i beżu). Wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania tortu w trakcie dekoracji).
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/tort-pomys-na-dekoracje-iv.html