Wykonanie
Dekoracja
tortu to prosta sprawa, a jednocześnie bardzo trudna. Najprościej byłoby tort obłożony masą obsypać mielonymi
orzechami. Jednak ta archaiczna stylizacja naszych babek może się znudzić. Szukam pomysłów na to, żeby tort wyglądał apetycznie i ciekawie, ale też zależy mi na smaku, dlatego unikam masy cukrowej, która choć
daje niesamowite możliwości, delikatnie mówiąc nie podnosi walorów
smakowych całości.Oto jeden z moich pomysłów.
Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu.Dekoracja tego
tortu składa się z 3 elementów:- masy do obłożenia
tortu-
czekoladowych dekoracji na
boku tortu- masy do wykonania dekoracyjnych kwiatówMasa do obłożenia
tortu średnicy 21 cm :350 ml
śmietany kremówki 36%250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudruŚmietana i
mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania
cukier puder. Do ubitej
śmietany dodać
mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.Tort obłożyć masą zaczynając od
boków.Czekoladowa dekoracja na
boku tortu :2 szklanki
czekoladowych płatków śniadaniowych Nestle Chocapic
kakaoPłatkami obłożyć boki
tortu. Następnie boki oprószyć
kakao używając do tego małego sitka i starając się nie oprószyć górnej dekoracji. Najlepiej ostrożnie unieść tort i lekko go przechylić. Miło by było, gdyby ktoś w tym pomógł, bo może się okazać, ze brakuje nam trzeciej ręki :)Jeśli tort będzie podany tego samego dnia
płatki pozostaną chrupkie. Jeśli zostanie przygotowany dzień wcześniej wygląd
płatków nie zmieni się, ale nasiąkną wilgocią z masy.Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów :300 g miękkiego
masła4 łyżki
kawy cappuccino w proszku
Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania wsypać proszek
cappuccino i dobrze zmiksować.Do wykonania tych kwiatów użyłam tylki Wilton 1M. Masę przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką i wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania
tortu w trakcie dekoracji).