ßßß
Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taka jest intencja tego wpisu.Dekoracja tego tortu składa się z 3 elementów:- masy do obłożenia tortu- czekoladowych dekoracji na boku tortu- masy do wykonania dekoracyjnych kwiatówMasa do obłożenia tortu średnicy 21 cm :350 ml śmietany kremówki 36%250 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudruŚmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.Tort obłożyć masą zaczynając od boków.Czekoladowa dekoracja na boku tortu :2 szklanki czekoladowych płatków śniadaniowych Nestle Chocapickakao
Płatkami obłożyć boki tortu. Następnie boki oprószyć kakao używając do tego małego sitka i starając się nie oprószyć górnej dekoracji. Najlepiej ostrożnie unieść tort i lekko go przechylić. Miło by było, gdyby ktoś w tym pomógł, bo może się okazać, ze brakuje nam trzeciej ręki :)Jeśli tort będzie podany tego samego dnia płatki pozostaną chrupkie. Jeśli zostanie przygotowany dzień wcześniej wygląd płatków nie zmieni się, ale nasiąkną wilgocią z masy.Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów :300 g miękkiego masła4 łyżki kawy cappuccino w proszku
Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania wsypać proszek cappuccino i dobrze zmiksować.Do wykonania tych kwiatów użyłam tylki Wilton 1M. Masę przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką i wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania tortu w trakcie dekoracji).