Wykonanie
Miałem kupić
filet z piersi indyka i on miał być na obiad, ale że w sklepie ich wygląd nie przekonał mnie do kupienia, wybór podczas zakupów padł na sznycle z
szynki wieprzowej. Później jak zabierałem się za gotowanie, byłem podświadomie przekonany, że mam
piersi indyka, dopiero po otwarciu lodówki przypomniała mi się sytuacja ze sklepu i że jednak co innego kupiłem :D Dodatkiem tym razem jest
ryż jaśminowy,
skorzonera i
marchewki fioletowa i żółta :)
W weekend tyle dań planowałem, że z kuchni mógłbym nie wychodzić :D Powinienem tylko jeść i gotować :) Jak zawsze nie wyszło tak jak planowałem, ale to danie udało mi się zrobić i wyszło bardzo ciekawie i kolorowo:)
Składniki :50g
ryżu jaśminowego1 sznycel z
szynki wieprzowej1/2
marchewki fioletowej1/2
marchewki żółtej1/2
skorzonery2 łyżki
kiełków słonecznika1 łyżka
oliwy z oliwekPrzyprawy :
currypieprz czarnykmin rzymski mielony
papryka słodkacząber
Mięso myjemy i odsączamy z
wody, po czym kroimy na małe kawałki. Polewamy
oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Posypujemy
przyprawami z każdej strony i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie
szynkę wyjmujemy z lodówki i układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru.
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w stożki.
Skorzonerę myjemy, obieramy i znów płuczemy
wodą, ponieważ jej skórka jest bardzo obficie pokryta ziemią.
Ryż wrzucamy do pojemnika na
ryż i stawiamy go na drugim poziomie oraz zalewamy wrzątkiem na 2 cm ponad jego stan. Wlewamy również wrzątek do pojemnika na
wodę i włączamy parowar na 25 minut.
Po 5 minutach słupki
marchewek i
skorzonerę w kawałku wkładamy na 3 poziomie urządzenia.
Kiełki słonecznika siekamy na drobno.Gdy parowar skończy swoją pracę przekładamy wszystko na talerz, a
ryż posypujemy
kiełkami.
Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam