Wykonanie
Bardzo dawno nie było już deseru, więc postanowiłem to nadrobić :) Ostatnio tak wyszło, że same dania obiadowe dodawałem. Dziś przedstawiam przepis na
galaretkę z
owocu granatu. Oryginalny przepis, który mnie zainspirował, pochodzi z książki Kuchnia Dietetyczna, oczywiście troszkę go zmodyfikowałem pod siebie :)
Składniki :1
granat1/2 łyżeczki agar-agar2 łyżeczki
cukru trzcinowego200g
serka homogenizowanego o smaku waniliowym1 łyżka
soku z cytryny50g
wodyGranat myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki :) Kilka pestek odkładamy na bok, resztę wrzucamy do pojemnika na
ryż, lub pojemnika do żywności, odpornego na wysokie temperatury. Zalewamy pestki
wodą oraz
sokiem z cytryny i posypujemy
cukrem. Mieszamy i włączamy parowar na 20 minut.
Jak parowanie się skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy
galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;)
Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy nim pozostałą część naczynia w którym będziemy podawać deser. Na wierzch układamy pestki
owocu, które przed parowaniem odłożyliśmy na bok.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam