ßßß
Składniki :1 granat1/2 łyżeczki agar-agar2 łyżeczki cukru trzcinowego200g serka homogenizowanego o smaku waniliowym1 łyżka soku z cytryny50g wody
Granat myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki :) Kilka pestek odkładamy na bok, resztę wrzucamy do pojemnika na ryż, lub pojemnika do żywności, odpornego na wysokie temperatury. Zalewamy pestki wodą oraz sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mieszamy i włączamy parowar na 20 minut.
Jak parowanie się skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;)
Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy nim pozostałą część naczynia w którym będziemy podawać deser. Na wierzch układamy pestki owocu, które przed parowaniem odłożyliśmy na bok.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam