ßßß Cookit - przepis na Miód z mniszka lekarskiego

Miód z mniszka lekarskiego

nazwa

Wykonanie

Zdziwienie wielkie ogarnia każdego, kto pierwszy raz je miód z mleczu. No bo jak to, że bez pszczół. I jak to, że robi się go w domu? Przecież miód robi się w ulu. I jak to, że smaczny? Zdziwienie takie było też moim udziałem, kiedy miód z mleczu jadłam za pierwszym razem, jakieś 15 lat temu. I towarzyszy mi do dziś. Konsumpcja mleczu to jedyna rzecz, jaka łączy mnie z moim królikiem.
A o domowych przetworach i innych wyrobach możecie posłuchać w dzisiejszej Strefie Dobrego Smaku, w audycji "Czas Skowronków" Radia Białystok.
- 500 kwiatów mlecza (mniszka lekarskiego)
- litr wody
- kilogram cukru trzcinowego
- 5 łyżek soku z cytryny
Świeże kwiaty mniszka układamy na białym papierze na 15 minut. (muszą z nich wyjść wszystkie robaczki). Następnie szypułkujemy je, czyli wyrywamy żółte listki z zielonej otuliny i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 15 minut. Następnie garnek przykrywamy przykrywką i odstawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie napar przecedzamy, dokładnie wyciskając kwiaty mlecza. Dodajemy do niego cukier i sok z cytryny. Ponownie podgrzewamy, mieszając aż cukier dokładnie się rozpuści. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Tak przygotowany miód przelewamy do wyparzonych słoików, stawiamy na kilka godzin dnem do góry i przykrywamy kocem. Miód można jeść od razu lub przechowywać przez długi czas.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/08/miod-z-mniszka-lekarskiego.html