Wykonanie
Bardzo lubię
ciasteczka na bazie
płatków owsianych. Wiadomo, że te sklepowe nie zastąpią nam domowych, dlatego spróbowałam je zrobić sama. Już wcześniej robiłam takie ze
słonecznikiem i bez pieczenia w kilka minut ( Ze
słonecznikiem , Jeżyki owsiane
czekoladowe ), a teraz przyszedł czas na
bakalie. Oczywiście możemy dodawać do nich to co lubimy. Nie muszą to być
suszone owoce, ale np. rozduszony
banan czy starte
jabłko. A jaka jest wasza ulubiona wersja? U mnie chyba ta czekoladowa bez pieczenia jest zdecydowanym faworytem ;) co kto lubi.

Co potrzebujemy:(ok 25
ciastek)250 g
płatków owsianych górskich300 g
masła3
jajka3/4 szklanki
cukru150 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 g
rodzynek50 g
suszonej żurawiny150 g
orzechów włoskich1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (
płatki,
cukier,
mąka,
proszek do pieczenia,
sól,
rodzynki,
żurawina,
orzechy).
Masło roztapiamy w rondelku, a następnie wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wbijamy
jajka. Wyrabiamy jednolitą masę, jeśli będzie lejąca - dodajemy
mąki.2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kulki i spłaszczamy je na grubość około 1 cm.Pieczemy przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni. Jeśli będą się za mocno przypiekać, zmniejszamy temperaturę.SMACZNEGO ;]