ßßß Cookit - przepis na Porzeczkowa tarta z bezą

Porzeczkowa tarta z bezą

nazwa

Wykonanie

Przeglądając ostatnio Małą cukierenkę trafiłam na kruche ciasto z porzeczkami. Nigdy takiego nie robiłam, więc od razu zaczęłam poszukiwania porzeczek i oto jest.
Kruche ciasto zrobiłam według prostego przepisu, który zawsze się u mnie sprawdza. Porzeczki przełamują słodki smak bezy i całość jest naprawdę pyszna :) Jeśli jeszcze macie porzeczki, albo wiecie gdzie można je dostać, szybko się w nie zaopatrzcie i do dzieła :)
Co potrzebujemy:
Ciasto
300 g mąki
200 g margaryny/masła
50 g cukru/cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Pozostałe składniki
300 g czerwonych porzeczek
3 białka
80 g cukru
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka i
masło (w temperaturze pokojowej). Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę (wcześniej smarujemy ją
tłuszczem) i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy partiami cukier. Miksujemy, aż do
rozpuszczenia cukru.
3. Do ubitych białek dodajemy umyte porzeczki, całość delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto.
4. Całość pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
SMACZNEGO ;)
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2015/07/porzeczkowa-tarta-z-beza.html