ßßß Cookit - przepis na Tarta z jeżynami

Tarta z jeżynami

nazwa

Wykonanie

Tarta to mój sposób na szybkie ciacho do popołudniowej kawy. Jak nie mam wszystkich składników, to robię okrojoną wersję, na którą potrzebna jest tylko mąka, cukier i masło. Dzisiaj troszkę bardziej rozszerzona wersja. Tarta jest zapiekana z jabłkami, budyniem, a wierzch dekorują pyszne jeżyny prosto z ogródka. I ten smak...wszystko rozpływa się w ustach. Niby nic, a cieszy ;]
Co potrzebujemy:
Ciasto
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe
5 małych jabłek
budyń
mleko i cukier do budyniu
miseczka jeżyn
5 łyżeczek cukru waniliowego
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, jajko, masło (w temperaturze pokojowej) i proszek do pieczenia. Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne.
2. Jabłka kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, możemy wziąć ok 100 ml mleka mniej, aby budyń był bardziej gęsty.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wykładamy jabłka, posypujemy je cukrem waniliowym, wylewamy budyń, a wierzch dekorujemy jeżynami.
Wkładamy znów do piekarnika i zapiekamy około 25 minut.
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2013/08/tarta-z-jezynami.html