ßßß Cookit - przepis na Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw

nazwa

Wykonanie

Zawsze smakowały mi kupne surówki warzywne, ponieważ mają one swój specyficzny smak i nie przypominają tych domowych. Od kiedy usłyszałam o surówce Coleslaw, nie chcę żadnej innej.
Jej podstawowym składnikiem jest kapusta, czyli nic takiego, ale za to sos nadaje jej świetny smak. Kto by pomyślał żeby dodać mleko do surówki - nigdy nie próbowałam, a warto :) To jest taka podstawowa wersja, ale możemy dodać również starte jabłko lub kukurydzę.
Co potrzebujemy :
średnia główka kapusty (ok 1 kg)
1 duża marchew (lub 2 małe)
pół cebuli
5-6 czubatych łyżek majonezu
1/2 szklanki mleka
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka octu
sól
pieprz
opcjonalnie: 1 łyżka oleju (u mnie Olej słonecznikowy Oleofarm)
* z podanych składników wychodzi mi duża miska surówki
* można użyć całej cebuli, jednak dla mnie to za dużo i psuje smak ;]
1. Kapustę i marchew ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy.
2. Przygotowujemy sos. Do miseczki wkładamy majonez, dodajemy mleko, sok z cytryny, cukier puder, ocet, olej oraz sól i pieprz według uznania. Sos dokładnie mieszamy i zalewamy nim kapustę, marchew i cebulę. Mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2013/05/surowka-coleslaw.html