Wykonanie
Zawsze smakowały mi kupne
surówki warzywne, ponieważ mają one swój specyficzny smak i nie przypominają tych domowych. Od kiedy usłyszałam o surówce Coleslaw, nie chcę żadnej innej.Jej podstawowym składnikiem jest
kapusta, czyli nic takiego, ale za to sos nadaje jej świetny smak. Kto by pomyślał żeby dodać
mleko do surówki - nigdy nie próbowałam, a warto :) To jest taka podstawowa wersja, ale możemy dodać również starte
jabłko lub
kukurydzę.
Co potrzebujemy :średnia główka
kapusty (ok 1 kg)1 duża
marchew (lub 2 małe)pół
cebuli5-6 czubatych łyżek
majonezu1/2 szklanki
mleka1 łyżka
soku z cytryny4 łyżeczki
cukru pudru1 łyżeczka
octusólpieprzopcjonalnie: 1 łyżka
oleju (u mnie
Olej słonecznikowy Oleofarm)* z podanych składników wychodzi mi duża miska surówki* można użyć całej
cebuli, jednak dla mnie to za dużo i psuje smak ;]1.
Kapustę i
marchew ścieramy na tarce,
cebulę drobno kroimy.2. Przygotowujemy sos. Do miseczki wkładamy
majonez, dodajemy
mleko,
sok z cytryny,
cukier puder,
ocet,
olej oraz
sól i
pieprz według uznania. Sos dokładnie mieszamy i zalewamy nim
kapustę,
marchew i
cebulę. Mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.