Wykonanie
Jadłam je pierwszy raz w życiu. Bardzo przypominają placki ziemniaczane, jednak za tymi nie za bardzo przepadam. Placki z dyni to strzał w 10. Pokochałam je od pierwszego spróbowania. Są niesamowicie proste i smakują bardzo delikatnie. Ja uwielbiam je na słodko z
cukrem, ale dobre są również np. z
ketchupem. Jeśli ktoś nie próbował, to teraz jest najlepszy czas, ponieważ
dynie mamy na wyciągnięcie ręki. Będzie mi ich bardzo brakować, gdy
dynie się skończą. Pozdrawiam ;)
Co potrzebujemy:pół mniejszej dyni2
jajasólmąka1.
Dynie trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niej
jajka,
sól i
mąkę. Ja dodałam około 3 szklanki, ale dajemy na oko, aż masa nie będzie się rozpływać. Musi być gęsta, aby dało się przewrócić placki na patelni. Podajemy z
cukrem lub
ketchupem.SMACZNEGO