Wykonanie
Do niedawna nie
jadłam wcale
płatków owsianych. Kojarzyły mi sie z czymś niedobrym, przed czym trzeba było uciekać w dzieciństwie. Po tym jak kilka miesięcy temu zrobiłam sobie pierwszą owsiankę, zrozumiałam co traciłam przez ostatnie lata. Teraz jem ją nałogowo, a dodatkowo obmyślam jak jeszcze ją urozmaicić. A więc
wynikiem mojego cieżkiego myślenia zostały dziś (a właściwie już wczoraj) placki z
płatków owsianych. Dodatkiem tutaj miało być
jabłko i oczywiscie nieodłączny od niego
cynamon. Wyszło pysznie, więc dzielę się z
Wami tym pomysłem. Życzę miłego kuchcenia ;)
Co potrzebujemy:
płatki owsiane - 8 łyżek1
jajko2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany 12%2 małe
jabłkamąka1.
Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie do miski wbijamy
jajko, dodajemy
płatki owsiane,
śmietanę,
cukier,
cynamon i
proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, a jeśli konsystencja jest dość rzadka dodajemy po troche
mąki. Całość musi być gesta, aby placki nie rozjeżdżały sie na patelni.2. Smażymy do zrumienienia, na
oleju z dwóch stron. Jemy
solo bądź z
cukrem. Ja smarowałam sobie domowym
dżemem z żółtych
śliwek - pychotka ;)SMACZNEGO